ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که برای بازسازی و یا تعیین دکوراسیون منزلتان از کجا باید شروع کنید؟ و یا اینکه چرا با این که همه چیز را طبق اصول می چینید و انتخاب می کنید، باز هم دکوراسیون منزلتان نظم و جذابیت دلخواهتان را ندارد؟
ما در این مطلب یک قانون طلایی در دکوراسیون به نام «نقطه ی کانونی» را به شما معرفی می کنیم و راهکارهایی برای ایجاد آن ارائه خواهیم کرد. ممکن است یکی از این روش ها و ایده ها در طراحی داخلی منزل شما به کار آید، پس در ادامه با ما همراه باشید.
تعریف نقطه ی کانونی
نقطه کانونی در ساده ترین تعریف، نقطه ای است که خطوط به سمت آن همگرا می شوند. یعنی جایی که در آن خطوط موجود در اتاق با هم برخورد می کنند. از آنجا که چشم ما به طور طبیعی تمایل به دنبال کردن خطوط را دارد، می توان گفت نقطه ی کانونی جایی است که به محض ورود به اتاق توجه ما به آن جلب می شود.
فعالیت ها در یک اتاق معمولاً در اطراف نقطه کانونی شکل می گیرد و مبلمان و عناصر دیگر متناسب با آن انتخاب می شوند به گونه ای که تکمیل کننده ی آن باشند. در واقع می توان گفت نقطه ی کانونی، یک نقطه ی شروع مناسب برای تعیین دکوراسیون اتاق به حساب می آید و وسایل دیگر نسبت به این مرکز چیده می شوند. بنابراین اگر قصد بازسازی فضا و یا ایجاد تغییر در دکوراسیون آن را دارید، در ابتدا به نقطه ی کانونی فضایتان فکر کنید.
نقطه ی کانونی تا حد زیادی با توجه به کاربری آن فضا تعیین می شود. برای مثال در نشیمن «تلویزیون» و در اتاق خواب «تخت خواب» نقطه ی کانونی به حساب می آیند. علاوه بر این بعضی اتاق ها طوری طراحی شده اند که نقطه ی کانونی دارند.
چطور یک اتاق را صاحب نقطه ی کانونی کنیم؟
در اینجا نقاط کانونی که می توانید در منزلتان ایجاد کنید را در دو بخش دسته بندی می کنیم؛ نقطه ی کانونی هم می تواند بخشی از معماری یک اتاق مثل یک شومینه ی شیک یا پنجره ای به سوی یک منظره ی زیبا باشد و هم یک شیء مثل تلویزیون یا یک اثر هنری بزرگ روی دیوار. بنابراین برای ایجاد نقطه ی کانونی در اتاق، ابتدا باید سعی کنید آن را در فضا پیدا کنید و اگر اتاق های خانه ی شما فاقد نقطه ی کانونی است، از طریق راهکارهایی که در ادامه به آن اشاره می کنیم خودتان آن را بسازید.
1- نقطه ی کانونی موجود در اتاق را پیدا کنید.
ساده ترین راه برای ایجاد نقطه ی کانونی در یک اتاق، برجسته کردن و تأکید نمودن روی یک عنصر قوی موجود در معماری فضاست. در طراحی بعضی از فضاها به این نکته توجه شده است؛ در واقع به گونه ای طراحی شده اند که یکی از عناصر معماری در آن ها نقش نقطه ی کانونی را ایفا می کند. پس در ابتدا به دنبال این عنصر در اتاقتان باشید.
* پنجره یا گروهی از پنجره ها که یک منظره ی زیبا را قاب کرده اند، می توانند نقطه ی کانونی یک فضا باشند. چشم ما همیشه به سمت نور طبیعی چشم اندازهای زیبا، افق و یا دیگر عناصر موجود در طبیعت و فضای باز کشیده می شود. اگر شما در اتاق مورد نظرتان پنجره ای با دید مناسب و یا یک منبع خوب نور طبیعی دارید، می توانید آن را به عنوان نقطه ی کانونی فضا در نظر بگیرید.
* شومینه یک نقطه کانونی بسیار مناسب برای اتاق نشیمن است. مخصوصاً زمانی که در اطراف آن مبلمان چیده شده باشد.
* جزئیات قوی معماری، مثل یک دیوار آجری بدون پوشش و نمایان و یا یک راه پله زیبا، می توانند به یک نقطه کانونی خوب در اتاق تبدیل شوند.
* از سقف غافل نشوید. سقف بلند یا یک لوستر زیبا نیز به خوبی می تواند در نقش نقطه ی کانونی ظاهر شود. در یکی از مطالب قبلی سایت نکاتی درباره ی رنگ آمیزی سقف را شرح دادیم که پیشنهاد می کنیم حتما این مطلب را نیز مطالعه کنید.
2- نقطه ی کانونی جدیدی در اتاق ایجاد کنید.
اگر خانه شما با طرحی سفارشی و مطابق سلیقه ی خودتان ساخته نشده باشد و یا مدت ها قبل ساخته شده و طرح آن قدیمی باشد، ممکن است عنصر معماری ای که بتوان آن را به عنوان نقطه ی کانونی در نظر گرفت در طرح خود نداشته باشد. از طرفی در سال های اخیر، برای صرفه جویی در هزینه های انرژی و ساختمان، پنجره ها کوچک تر شده اند و در فرآیند طراحی خیلی به ویژگی های معمارانه ی فضاها توجه نمی شود.
در این حالت شما مجبورید خودتان برای فضاهای منزلتان نقطه کانونی ایجاد کنید. ایجاد نقطه کانونی، لزوماً یک فرآیند سخت و یا پرهزینه نیست. در ادامه چند راهکار برای ایجاد نقطه کانونی به شما معرفی می کنیم:
* یکی از راه های بسیار کاربردی برای ایجاد نقطه ی کانونی در منزل، شاخص و برجسته کردن یک دیوار وسیع با رنگی متفاوت، استفاده از کاغذ دیواری، استفاده از یک مصالح خاص یا … است.
* اگر پنجره ها کوچک هستند و یا رو به چشم انداز مناسبی نیستند، برای پوشش پنجره ها می توانید برای آن ها پرده های جذاب و زیبا مثل پرده های چاپی جسورانه دیواری که به عنوان یک عنصر شاخص در فضای شما عمل می کنند را در نظر داشته باشید و آن را طوری نصب کنید که به نقطه ی کانونی فضایتان تبدیل شود.
* یک شیء عتیقه ی بزرگ، یک عنصر تزئینی سفارشی و یا حتی یک قطعه مبلمان با رنگی خاص می تواند یک نقطه کانونی بسیار مناسب برای اتافتان باشد. نصب چند طبقه برای قرار دادن عناصر دکوراتیو یا کتاب هم راه حل مناسبی به حساب می آید.
* به راحتی می توانید با استفاده از یک تابلو یا اثر هنری بزرگ، یک مجسمه (الزاماً نباید گران قیمت باشد) و یا یک آینه بزرگ، نقطه ی کانونی ایجاد کنید. حتی می توانید به جای یک اثرهنری بزرگ، یک گروه از آثار هنری کوچک تر مانند سبد، آینه ها و تابلو های کوچک و…. را روی یک دیوار بزرگ نصب کنید و آن دیوار را به یک نقطه ی کانونی در منزلتان تبدیل کنید.
* می توانید نقطه ی کانونی اتاقتان را بر اساس فعالیتی که می خواهید در ان اتاق انجام بدهید بسازید. برای مثال در اتاق مطالعه، کتابخانه و برای نشیمن، تلویزیون می تواند نقش نقطه ی کانونی را ایفا می کند.
اگر محل قرارگیری تلویزیون نقطه ی کانونی انتخابی شما باشد، چگونگی طراحی دیوار پشت آن بسیار اهمیت پیدا می کند. در یکی از مطالب قبلی پیشین سایت ایده هایی برای طراحی دیوار پشت تلویزیون ارائه کردیم که مطالعه ی آن را به شما پیشنهاد می کنیم.
نکاتی که باید به آن توجه کنید:
* وقتی نقطه ی کانونی مورد نظرتان را انتخاب کردید، فراموش نکنید که باید آن را تکمیل و برجسته کنیدو بقیه ی عناصر فضا را متناسب با آن انتخاب کنید و بچینید. می توانید از رنگ یا بافت غالب به کار رفته در آن در وسایل دیگر استفاده کنید. برای مثال قسمت بالای شومینه خود را با یک آینه و یا یک اثر هنری پر کنید، با استفاده از تابلو و عناصر دکوراتیو بر سیمای دیوارتان تاکید کنید، کمدهای لباس بیش از اندازه بزرگ را با رنگ های روشن و قوی نقاشی کنید و برای درخشان کردن سیمای منزلتان از تکنیک های نورپردازی مناسب استفاده کنید.
* اگر سقف انتخاب شما به عنوان نقطه کانونی فضایتان است، مطمئن باشید از منابع نوری می توانید کمک زیادی بگیرید.
در تصویر زیر اتاقی را مشاهده می کنید که فاقد نقطه ی کانونی است. صاحبان این خانه برای حل این مشکل با رنگ قرمز پررنگ بر ارتفاع زیاد سقف تاکید کردند و دور آن را با رنگی تیره قاب گرفتند. در این اتاق، سقف به کمک لوستر به یک نقطه ی کانونی قوی تبدیل شده است. سعی کنید رنگ ها و بافت ها را در این فضا به حداقل برسانید؛ طوری که با سقف رقابت نکنند.
* اتاق هرگز نباید دو نقطه کانونی اصلی داشته باشد. چرا که منجر به رقابت بین این دو برای جلب توجه می شودو احساس ناخوشایندی در اتاق به وجود می آید. به یاد داشته باشید که نقطه کانونی جایی است که چشم شما در اولین نگاه به آن نقطه در فضا معطوف می شود.در واقع شما نمی توانید دو «اولین» داشته باشید. به این نمونه توجه کنید:
اگر در یک فضا مانند تصویر زیر هم دید و منظر خوب و هم یک شومینه زیبا دارید، پیشنهاد می کنیم یکی از این دو را در اولویت قرار دهید و از عنصر دیگر برای ایجاد تعادل استفاده کنید.
اما چگونه بهترین نقطه ی کانونی را از میان این دو گزینه انتخاب کنیم :
– در این تصویر کدام عنصر دلچسب تر و جالب تر است؟ به یاد داشته باشید که افراد به طور کلی به سمت فضاهای بیرونی، نسبت به عناصر داخلی، بیشتر جذب می شوند. پس در شیشه ای به عنوان نقطه ی کانونی این فضا در نظر گرفته شده است. در این حالت برای اینکه خیلی توجه را به سمت شومینه جلب نکنید بهتر است دکور قسمت بالای طاقچه شومینه را ساده تر کنید.
– فعالیت های شما بیشتر در کدام بخش اتاق انجام می شود و وقت خود را بیشتر در کجا می گذرانید؟ اگر در یک اقلیم سرد زندگی می کنید و اکثر اوقاتتان راجلوی شومینه می گذرانید، بهتر است از این عنصر به عنوان نقطه کانونی اصلی تان استفاده کنید.
امیدواریم با مطالعه ی این مطلب اطلاعات مناسبی دریافت کرده باشید. از این پس با دقت بیشتری به دکوراسیون خانه های شیک توجه کنید تا دریابید این قانون به ظاهر ساده تا چه حد می تواند در ایجاد نظمی زیبا و چشم نواز تأثیرگذار باشد.
اگر در انتخاب و یا برجسته کردن نقطه ی کانونی منزلتان به مشکل برخودید و یا مردد هستید، حتماً سوالاتتان را از طریق بخش مشاوره ی دکوراسیون با کارشناسان ما در میان بگذارید.
منبع:
- تمامی مطالب مجله ی انستودیوز پس از ترجمه توسط هیات تحریریه تکمیل می شوند و نکات مناسب خانواده های ایرانی به آن ها اضافه می شود.