میزان کارایی یک آشپزخانه بیشتر از اینکه به مساحت و وسعت فضای آن بستگی داشته باشد، به مدل «طراحی» و «چیدمان» آن وابسته است. در حقیقت چیدمان کابینت ها باید به گونه ای باشد که حرکت و جا به جا شدن در آشپزخانه و دسترسی به وسایل و اجزای اصلی آن به آسانی صورت گیرد.
در این مطلب شش نمونه از متدوال ترین مدل های سازماندهی و طراحی آشپزخانه را به شما ارائه می کنیم. آشنایی با این مدل ها به شما کمک می کند که راحت تر درباره ی چگونگی طراحی آشپزخانه منزلتان تصمیم بگیرید و گزینه ای را انتخاب کنید که مناسب فضایی که در اختیار دارید باشد.
نکاتی که پیش از انتخاب طرح آشپزخانه باید در نظر داشته باشید:
* نورگیری فضا و تعدا و محل قرار گیری پنجره ها
* لوله کشی های مربوط به سینک، پکیج و لباس شویی یا ظرف شویی
* لوله کشی اجاق گاز و خروجی سیستم تهویه
* همجواری و نوع ارتباط با فضاهای دیگر خانه
* ابعاد فضا
نکته: در تصاویر پلان های چیدمان کابینت ارائه شده در این مطلب، خطوطی ترسیم شده که مسیر حرکت بین نقاط فعالیت در آشپزخانه یعنی مثلث کار را تداعی می کند. در یکی از مطالب پیشین سایت مثلث کار را به شما معرفی کرده ایم. اگر این مطلب را مطالعه نکردید، پیشنهاد می کنیم حتما در همین ابتدا این کار را انجام دهید.
1- آشپزخانه L (اِل) شکل
این سبک طراحی آشپزخانه بسیار محبوب است و این امکان را به شما می دهد که در فضای آن میز و صندلی هایی قرار دهید تا زمانی که آشپزی می کنید اعضای خانواده یا مهمان های شما بتوانند روی آن بنشینند، با شما معاشرت کنند و سرگرم باشند.
علاوه بر این، از آنجایی که در این نوع آشپزخانه ها تنها از دو دیوار مجاور استفاده می شود، فضا شلوغ و پر ترافیک نمی شود و به طور کلی خانه بزرگ تر و دلبازتر به نظر می رسد. دقت داشته باشید که در این حالت سینک ظرفشویی، اجاق گاز و یخچال باید با توجه به استاندارهای مثلث کار از یکدیگر تفکیک شوند. این طرح بیشتر برای آشپزخانه های کوچک و متوسط مناسب است.
2- آشپزخانه U (یو) شکل
پلان یو شکل برای فضایی مناسب است که در آن می توانید از سه دیوار برای آشپزخانه استفاده کنید.
این سبک در طراحی آشپزخانه های بزرگ بهتر عمل می کند اما برای آشپزخانه های کوچک و متوسط نیز کارآمد است. همچنین به نسبت مدل های دیگر فضای بیشتری را برای نصب کابینت ایجاد می کند. حداقل عرض مناسب برای فضای میانی آشپزخانهU شکل 1/8 متر می باشد.
در آشپزخانه U شکل با عرض مناسب می توانید جزیره هم داشته باشید. استفاده از جزیره، می تواند مشکل نبود سطح پیشخوان کافی برای کار و آشپزی (که در این نوع آشپزخانه ها با آن مواجه می شوید) را تا حدی جبران کند.
3- آشپزخانه G شکل
این چیدمان کابینت، شکل بهینه ی مدل U شکل است که درآن ردیف کابینتی عمود بر یکی از بازوها، میان آشپزخانه و نشیمن قرار می گیرد. این ردیف کابینت هم می تواند به عنوان عنصری دکوراتیو با طرحی جذاب، به زیباتر شدن خانه کمک کند و هم با تعبیه طبقه بسته به نوع طراحی، به عنوان فضایی برای نگهداری ظروف یا پیشخوان پخت و پزعمل کند. علاوه بر این می توان به عنوان میز غذاخوری از آن استفاده کرد.
4- چیدمان کابینت دو دیواره (گالی)
در آشپزخانه های دو دیواره، از دو دیوار مقابل هم برای ایجاد کابینت و فضای کار استفاده می شود که نتیجه آن طرحی بسیار کارآمد است؛ به همین دلیل گزینه پیشنهادی بسیاری از آشپزان حرفه ای است. شما به راحتی می توانید دریک آشپزخانه دو دیواره حرکت کنید و به سمت محلی که می خواهید بچرخید.
بهتر است در این طرح آشپزخانه، راهرویی که ایجاد می شود از دو طرف باز نباشد، چرا که در این حالت مسیر راهرو شلوغ می شود و رفت و آمد در فرآیند آشپزی و استفاده از فضا اختلال ایجاد می کند.
در این نوع چیدمان کابینت، توجه داشته باشید عرض راهروی وسط باید به اندازه ای باشد که فضای کافی برای باز کردن در کابینت های رو به روی هم به طورهم زمان وجود داشته باشد (حداقل 1/2 متر). محل شست و شو و آشپزی باید دریک سمت باشند تا بتوان از بروز حوادثی که هنگام حرکت دادن ماهیتابه داغ از روی اجاق به سمت سینک رخ می دهد جلوگیری کرد.
5- طراحی آشپزخانه جزیره ای
آشپزخانه جزیره ای امروزه بسیار معروف و محبوب است؛ اگر به دنبال تنوع و طرحی متفاوت هستید، آشپزخانه جزیره دارگزینه ای مناسب برای شماست. وجود یک جزیره به عنوان بخشی از محیط غذاخوری و یا پذیرایی، می تواند فرصت معاشرتی لذت بخش با اعضای خانواده یا مهمانان را هنگام آشپزی برای شما ایجاد کند.
در آشپزخانه ی جزیره ای، بهترین حالت این است که سینک را در جزیره قرار دهید. اما قرار دادن بخش پخت و پز در جزیره می تواند نقطه ی کانونی خیره کننده ای را در آشپزخانه ایجاد کند. سبک جزیره بیشتر برای آشپزخانه های بزرگ پیشنهاد می شود؛ یکی از دلایل عمده آن هم این است که به جهت وسعت فضا، خللی در کارکرد بقیه فضاهای آشپزخانه ایجاد نمی شود و حجم و سطح جزیره به سطح آشپزخانه غالب نیست و جزئی از آن می شود.
اگر آشپزخانه نسبتا کوچکی دارید که فضای آن برای نصب کابینت محدود است، یکی از راهکارهایی که می توانید به کار ببندید استفاده از جزیره های متحرک است. این جزیره ها می توانند به راحتی به سایر نقاط خانه منتقل شوند و در زمانی به میز غذاخوری و زمان دیگر به سطح کار آشپزخانه تبدیل گردند. از این رو دیگر لازم نیست نگران محدود شدن فضای آشپزخانه باشید. در عین حال فضای بیشتری هم برای نگهداری وسایلتان خواهید داشت.
پیش از این در مجله انستودیوز مفصلا به معرفی آشپزخانه جزیره ای و ایده های مناسب برای آن پرداخته ایم. برای آشنایی بیشتر، پیشنهاد می کنیم حتما این دو مطلب را مطالعه کنید.
6- آشپزخانه تک دیواری(خطی)
آشپزخانه تک دیواری، برای خانه های کوچک، فضاهایی که پلان باز دارند و یا به طور کلی فضاهایی که عرض آن ها کم باشد و به خصوص دیواری کشیده-در حدود 3 متر- و بدون پنجره و در داشته باشند، گزینه ی مناسبی است.
این مدل شما را مجبور می کند تا مرتبا طول آشپزخانه را طی کنید و از این سر به آن سر بروید. بنابراین در چنین حالتی، قرار دادن سینک در مرکز خط، با فاصله ای مناسب از اجاق گاز راه حلی برای راحتی بیشتر و استفاده مناسب از شرایط فضایی موجود می باشد.
در صورتی که علاقه ای به آشپزخانه های باز(اپن) ندارید و ترجیح می دهید دید از فضاهای دیگر به آشپزخانه محدود باشد، از طرفی نگران هستید که با بستن دیوار جلوی آشپزخانه نورگیری دچار اختلال می شود یا فضا کوچک یا قدیمی به نظر برسد، پیشنهاد می کنیم حتما ایده های ارائه شده در مشاوره دکوراسیون آشپزخانه بدون اپن را مطالعه کنید.
امیدواریم با مطالعه ی این مطلب اطلاعات مفیدی در زمینه طراحی آشپزخانه و چیدمان کابینت ها دریافت کرده باشید. چنانچه در انتخاب مدل مناسب برای آشپزخانه منزلتان احتیاج به راهنمایی دارید، حتما از طریق بخش مشاوره با ما در ارتباط باشید تا کارشناسان ما در زمانی مناسب پاسخگوی سوالات شما باشند.
منبع:
- تمامی مطالب مجله ی انستودیوز پس از ترجمه توسط هیات تحریریه تکمیل می شوند و نکات مناسب خانواده های ایرانی به آن ها اضافه می شود.