سقف هر فضا، نقش قابل توجهی در حال و هوای کلی آن دارد. حتی می توان گفت اگر سقف و دیوارها به خوبی طراحی شده باشند، نیاز به مبلمان خاص در دکوراسیون تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. با استفاده از مصالح، عناصر، طرح ها و بافت های مختلف می توانید به طراحی سقف منزل جان ببخشید و آن را از یک سطح فراموش شده به یک عضو تاثیرگذار در فضای داخلی منزلتان تبدیل کنید.
در این مطلب به معرفی نکات و راهکارهایی که می تواند در طراحی سقف منزل به شما کمک کند می پردازیم.
1- تناسب طرح با کاربری فضا
این که شما برای سقف یک فضا چه طرحی را در نظر می گیرید، در درجه ی اول به کاربری آن فضا بستگی دارد. طراحی سقف اتاق خواب، حمام، نشیمن و سایر قسمت های خانه هم به لحاظ ظاهری و هم به لحاظ کاربردی با یکدیگر متفاوت اند. برای مثال، معمولا طرح سقف در یک نشیمن، پذیرایی یا اتاق خواب به لحاظ ظاهری پیچیده تر از نمونه هایی است که در حمام مورد استفاده قرار می گیرد. اما با این وجود، همچنان این طرح به سلیقه شما و حال و هوایی که از فضا انتظار دارید بستگی دارد.
2- هماهنگی دیزاین سقف با سبک طراحی داخلی اتاق
علاوه بر کاربری فضا، طرحی که برای سقف انتخاب می کنید باید با سبک طراحی داخلی ای که مد نظر دارید متناسب باشد. برای مثال، در خانه ای با سبک مدرن می توانید از سقف کاذب با چراغ های فرورفته (در مرکز یا دو طرف سقف) استفاده کنید.
3- تعیین محل قرارگیری چراغ ها در دیزاین سقف سالن
یکی از نکات بسیار مهم که هنگام طراحی سقف باید درباره آن تصمیم بگیرید، چراغ هایی است که روی سقف نصب می شوند. تعیین محل قرارگیری چراغ ها، می تواند به شما ایده های بسیاری در زمینه ی طراحی سقف بدهد. هر چند شما می توانید ابتدا سقف را طراحی کنید، سپس چراغ ها را روی آن تنظیم کنید. در هر صورت اطمینان حاصل کنید که محل قرارگیری چراغ ها و نوری که از آن ها ساطع می شود با طرح کلی سقف هماهنگ باشند.
4- ارتفاع سقف را در نظر بگیرید.
اگر ارتفاع سقف منزل شما کم باشد، نمی توانید از سقف کاذب استفاده کنید. در این حالت بهتر است از رنگ های روشن یا حتی رنگ های براق برای سقف استفاده کنید. استفاده از آینه یا آینه تراش خورده (آینه های دکوراتیو که در ابعاد و طرح های مختلف برش داده می شوند) در طراحی سقف، یکی دیگر از راه هایی است که کمک می کند ارتفاع اتاق بلندتر به نظر بیاید.
علاوه بر این می توانید با استفاده از مصالح مختلف بافت ایجاد کنید، اما بهتر است بافت مورد نظر بیش از حد شلوغ و پرنقش نباشد.
برای سقف هایی که ارتفاع بیشتری دارند، می توانید راهکارها و ایده های متنوع تری را به کار بگیرید.
5- رنگ سقف سالن
رنگ سقف بر روی حس و حال کل فضای داخلی تاثیر می گذارد و باید با دکوراسیون فضا هماهنگ باشد. رنگ های تیره تر برای ایجاد حس راحتی در اتاق های بزرگ مناسب هستند. در مقابل رنگ های روشن باعث می شوند اتاق های کوچک، دلبازتر به نظر برسند.
علاوه بر رنگ، براق یا مات بودن آن نیز مهم است. همانطور که گفته شد رنگ های براق و نیمه براق باعث می شوند سقف بالاتر به نظر برسد.
در یکی از مطالب پیشین سایت به طور مفصل به موضوع انتخاب رنگ برای سقف منزل پرداخته ایم. پیشنهاد می کنیم حتما این مطلب را مطالعه کنید.
6- آکوستیک را در نظر بگیرید.
هنگام طراحی یک سقف به ویژگی های صوتی فضا فکر کنید. مطمئنا شما دوست ندارید وقتی در یک اتاق کوچک صحبت می کنید، مانند زمانی که در یک فضای بزرگ حضور دارید، صدایتان انعکاس پیدا کند؛ یا حتی ممکن است در یک آپارتمان زندگی کنید و سر و صدا و رفت و آمدهای واحد بالا برای شما آزاردهنده باشد. در این حالت ها می توانید از سقف کاذب آکوستیک که عایق صوتی در آن نصب شده است و صدا را جذب می کند، استفاده کنید.
7- از عناصر معمارانه استفاده کنید.
یکی از راه هایی که با به کارگیری آن می توانید سقفی دوست داشتنی داشته باشید، استفاده از عناصر معمارانه است. شما می توانید با استفاده از تیرهای چوبی، پانل های آکوستیک ، سقف کاذب، صفحات شناور، آثار هنری و سقف های کشسان، سقف منزلتان را طراحی کنید.
علاوه بر این می توانید با استفاده از کاغذ دیواری طرح های متفاوت و با استفاده از دیوارپوش هایی که در دیزاین سقف نیز به کار می روند، مثل پنل سه بعدی، بافت را وارد سقف منزلتان کنید.
8- اشکال هندسی مختلف را امتحان کنید.
برای دیزاین سقف خانه ی خود شکل های مختلف را امتحان کنید. شما می توانید انواع مستطیلی و گوشه دار و یا انواع دایره ای، حلقه ها و منحنی های دیگر را به کار ببرید. خطوط منحنی به سقف منزلتان حالتی نرم و شناور می دهند. دقت داشته باشید مدلی را انتخاب کنید که با سایر عناصر در طراحی داخلی منزلتان و نورپردازی آن هماهنگ باشد.
9- استفاده از پنجره های سقفی در دیزاین سقف
پنجره های سقفی بهره گیری از نورطبیعی را امکان پذیر می کنند بدون اینکه در حفظ حریم خصوصی مشکلی ایجاد شود. بنابراین می توانند برای فضاهایی مثل سرویس بهداشتی که حریم در آن ها نقش اساسی دارد، مناسب باشند. علاوه بر این ممکن است در خانه ی شما به دلیل وجود دیوار مشترک با همسایگان و یا حفظ حریمشان، تعداد پنجره های روی دیوار کم باشد؛ در این حالت نیز پنجره ی سقفی باعث می شود استفاده ی بیشتری از نور طبیعی داشته باشید. پنجره ی سقفی طبیعت و جلوه ی آسمان را وارد منزل شما می کند.
اگر امکان این نیست که نورگیرسقفی واقعی داشته باشید، می توانید یک پنجره سقفی مصنوعی ایجاد کنید. با نصب پنل های مخصوص به این کار، که پشت آن ها چراغ قرار گرفته، می توانید احساس شبیه به حس وجود نورطبیعی را تجربه کنید.
10- چراغ ها را در جهات مختلف نصب کنید.
همانطور که گفته شد، طراحی سقف منزل فقط در زمینه معماری آن نیست و موضوع نورپردازی در آن بسیار اهمیت دارد. به غیر از موقعیت چراغ ها، جهت نور نیز اهمیت دارد. چراغ هایی که به سمت پایین و بالا نوردهی می کنند را به سقف اضافه کنید، به این ترتیب می توانید جلوه های بیشتری را در سقف منزلتان به نمایش بگذارید. سقفی که به خوبی طراحی و اجرا شده است، بدون نورپردازی مناسب خسته کننده است و جلوه ی مناسبی نخواهد داشت؛ به همین دلیل است که برای طراحی یک سقف زیبا باید به هر دو این ها توجه داشته باشید.
می توانید از چراغ های رنگی برای نورپردازی سقف منزلتان استفاده کنید و رنگ آن را با رنگ مبلمان، کف و دیوارهای اتاق هماهنگ کنید. در این حالت به رنگی که انتخاب می کنید و تاثیر آن در حال و هوا و دکوراسیون خانه توجه کنید.
امیدواریم با مطالعه ی این مطلب اطلاعات مناسبی را دریافت کرده باشید. چنانچه در انتخاب مدل مناسب برای سقف منزلتان مردد هستید، پیشنهاد می کنیم حتما سوالاتتان را از طریق بخش مشاوره با کارشناسان ما در میان بگذارید.
منابع:
- تمامی مطالب مجله ی انستودیوز پس از ترجمه توسط هیات تحریریه تکمیل می شوند و نکات مناسب خانواده های ایرانی به آن ها اضافه می شود.