اگر بخاطر داشته باشید در قسمت اول این مطلب به تناسبات نقشه، عرصه بندی فضاهای خانه در پلان، نحوه حرکت در بنا و نور در خانه پرداختیم و متوجه شدیم نقش این عناصر در تشخیص مناسب بودن یک نقشه چیست. در قسمت دوم به بررسی دیدها و اشراف بصری در نقشه، همجواری فضاهای خانه و هندسه پلان خواهیم پرداخت.
5- بررسی دیدها و اشراف بصری در فضای داخلی منزل روی نقشه
ما دیدها را به پنج دسته تقسیم میکنیم الف- دید از بیرون ساختمان به درون خانه ب- دید از درون ساختمان به درون خانه پ- دیدهایی از درون خانه به بیرون ت- دید از درون خانه به فضاهای داخلی و ث- دید از فضاهای داخلی به جزییات منزل که اهمیت کمتری دارد. در ادامه هرکدام را مختصرا شرح خواهیم داد.
الف – دید از بیرون ساختمان به درون خانه
طبیعتا هر خانه ای چندین پنجره دارد و شما نمیخواهید کسی از بیرون منزلتان به داخل خانه شما که فضای امن و حریم خصوصی شماست، دید داشته باشد. چندین فاکتور برای بررسی این مساله وجود دارند.
مورد اول همسایگی های ساختمان شماست. این که در زمین های اطراف ساختمان ها در چه ارتفاعی هستند و جهتگیری پنجره هایشان به چه سمتی است؟ اگر دقیقا در روبروی زمین شما ساختمانی چند طبقه وجود دارد که پنجره های آن درست روبروی ساختمان شما هستند، بهتر است به دنبال تدابیری در خصوص کنترل دیدهایی که رو به داخل منزلتان وجود خواهد داشت باشید. برای مثال می توانید با در نظر گرفتن تراس، پنجره ها را کمی بچرخانید تا دید مستقیم به فضای اصلی کاهش پیدا کند. البته این موضوع راه حل هایی ساده تر پس از ساخت بنا مانند استفاده از شیشه های رفلکس و انواع پرده ها را نیز دارد. راه حل دیگر این موضوع می تواند در طراحی نمای ساختمان باشد، به این صورت که از نماهایی با قابلیت باز و بسته شدن استفاده کنید. این نماها نه تنها باعث حل این مشکل خواهند شد، بلکه می توانند به زیبایی ساختمان شما اضافه کنند و نمایی پویا به بنا ببخشند.
ب – دید از درون ساختمان به درون خانه
مثال مناسبی از این مساله زمانی ایجاد می شود که همسایه تان در خانه را زده است و شما باید در را باز کنید، هرچند این دید بسیار محدود است و مدت زمان کوتاهی دارد، اما اگر طراحی در ورودی به صورتی باشد که وقتی در را باز میکنید فضای اصلی خانه دیده شود، این طراحی مناسب نیست.
فرض کنید ساعت 23 شب، ناگهان همسایه تان زنگ می زند، سالن خانه به هر دلیلی نامرتب است، فرزندتان با لباس راحتی در وسط سالن خوابیده و تلویزیون در حال پخش فیلمی رمانتیک است. حال اگر در خانه مستقیما به فضایی که ذکر شد باز شود، شما باید قبل از باز کردن در، فرزندتان را بیدار کنید و او را جابجا کنید، قسمتی از سالن که دیده می شود را مرتب کنید و احتمالا کانال تلویزیونی را تغییر دهید. البته راه حل دیگر این است که در را تنها چند سانتی متر باز کنید یا بدون این که به همسایه تان تعارف کنید به داخل بیاید به بیرون از خانه بروید و در راهپله با او صحبت کنید که البته دو راه حل دیگر کمی غیر صمیمی هستند. در چنین حالتی اگر طراحی محل ورودی یا حتی جهت باز شدن در ورودی به سمتی باشد که وقتی در باز می شود دید کمتری به فضای داخلی خانه وجود داشته باشد قطعا شما به راحتی می توانید با فردی که در زده صحبت کنید و سایرین نیز به فعالیت های عادی خود در خانه خواهند پرداخت.
پ – دیدهایی از درون خانه به بیرون
این نوع دیدها که اصطلاحا «ویو»ی ساختمان نیز گفته می شوند چندان تحت کنترل نیستند. اما با یک طراحی هدفمند می توان با افزودن یک حیاط زیبا، تراسی کوچک یا محلی برای قرارگیری گلدان ها و… به زیبایی ویوی خانه اضافه کرد.
ت – دید از درون خانه به فضاهای داخلی
این دید بستگی زیادی به عرصه بندی در طراحی فضاهای خانه دارد. موارد بسیاری را دیده ایم که فضای غذاخوری درست روبروی سرویس بهداشتی است و اگر هنگام غذا خوردن بقیه در سرویس بهداشتی باز و بسته شود ممکن است برخی افراد آزرده شوند.
مورد دیگر می تواند باز شدن در اتاق خواب رو به سالن پذیرایی باشد که در چنین شرایطی در زمان حضور مهمانان نمی توان به راحتی از اتاق استفاده کرد. بطور کلی چنین مشکلی، زمانی رخ می دهد که فردی که نباید در زمانی خاص به فضایی دیگر دید داشته باشد، بتواند آن فضا را مشاهده کند. مثال دیگر می تواند دید داشتن مهمان ها به آشپزخانه منزل شما باشد و این به آن معناست که در زمان طبخ غذا یا سرو آن مهمان کاملا به شما دید دارد و شما احتمالا کمی معذب خواهید بود. برای پیشگیری از چنین مشکلاتی شما حتما باید پیش از طراحی خانه به فکر باشید، چرا که پس از دیوارچینی ایجاد تغییرات بسیار سخت خواهد بود.
ث – دید از فضاهای داخلی به جزییات منزل.
این دید نیز مشابه حالت قبلی است، با این تفاوت که کمی جزییات دارد و به چیدمان داخلی مبلمان بستگی زیادی دارد، برای مثال شاید شما نخواهید مهمانانتان محتویات داخل یخچال را که احتمالا کمی هم به هم ریخته است مشاهده کنند. پس بهتر است یخچال را در محلی قرار بدهید که وقتی در آن باز می شود دید کمتری به داخل آن ایجاد شود. چنین دیدهایی بسته به هر خانه و خانواده متفاوت هستند و با کمی دقت خودتان احتمالا چند مورد دیگر از این نوع را پیدا خواهید کرد.
6- همجواری فضاهای خانه
آیا تا بحال برایتان پیش آمده که با صدایی نامناسب از بیرون اتاقتان(مثلا سیفون) از خواب بیدار شوید؟ یا این که برای رساندن کیسه های سنگین خریدتان به آشپزخانه مسیری طولانی را طی کنید؟ شاید هم برایتان پیش آمده باشد که برای هدایت کردن مهمانانتان به سرویس بهداشتی خانه مجبور شده باشید آنها را به سمت اتاق خواب ها و حریم خصوصی تر منزلتان هدایت کنید. مثال های زیادی از اشتباهاتی که باعث می شوند فضاهای خانه همجواری های نامناسبی داشته باشند وجود دارد. در قسمت اول کمی به بحث عرصه بندی پرداختیم و در بند قبلی نیز از انواع دیدها گفتیم و به این ترتیب احتمالا کمی با این موضوع آشنا هستید. پس، حتما هنگام بررسی یک نقشه توجه کنید که اگر در این نقشه زندگی کنید، چه دشواری هایی خواهید داشت. آیا تماشای فوتبال توسط فرزندانتان در ساعت 1 بامداد باعث می شود نتوانید بخوابید؟ پس شاید بتوانید نقشه بهتری طراحی کنید. آیا فاصله زیادی بین میز غذاخوری و آشپزخانه وجود دارد و برای سرو غذای مهمان ها باید دیس ها و بشقاب ها را تا فاصله زیادی جابجا کنید؟ احتمالا باز هم می توانید نقشه بهتری داشته باشید. خلاصه اینکه در بررسی خانه فقط به این که مساحت ها چقدر هستند و سالن چقدر دلباز است تکیه نکنید و خودتان را در فضا تصور کنید تا بعدها اتاقهای بزرگ و سالن دلباز شما باعث رنجشتان نباشند.
آیا می دانید با رفتن به صفحه خدمات طراحی 2 بعدی و 3 بعدی انستودیوز می توانید طراحی یا بازبینی نقشه منزلتان را در فرایندی کاملا آنلاین به کارشناسان ما بسپارید؟
7- هندسه ی پلان
این مبحث احتمالا برایتان غریب است. چرا که در طراحی خانه های امروزی هندسه تقریبا بی معناست و تلاش ساختمان ساز ها این است که بزرگترین سالن و آشپزخانه ی ممکن را ایجاد کنند تا به قول دلال های ساختمانی، ساختمان خوب به چشم بیاید و فروش کند! اما شمایی که تا اینجا با همراه بوده اید قطعا متوجه شده اید که یک سالن بزرگ لزوما به معنای خانه ای ایده آل نخواهد بود. برای مثال در تصویر زیر، هرچند سالن و آشپزخانه مساحت مناسبی دارند، اما امکان ایجاد چیدمان مناسب در چنین بنایی کمی دشوار است و اگر تغییراتی مناسب در طراحی خانه صورت می گرفت نه تنها حریم دو فضای پذیرایی و نشیمن جدا میشد، بلکه تراسی زیبا و کارامد ایجاد می شد و امکان قرار دادن میز غذاخوری نیز فراهم بود.
در ادامه نقشه را با حداقل تغییرات ممکن بهینه کرده ایم، یعنی حتی اگر پس از شروع به ساخت و اتمام ساختن ستون های خانه نیز تصمیم به ایجاد این تغییرات گرفته شود، امکان ایجاد تغییرات تاثیرگذار و مهم وجود دارد.
برای چندمین بار می گوییم، هر موقع نقشه ای را دیدید، زندگی را در آن تصور کنید آیا شما میتوانید در یک سالن مستطیلی که مستقیما به آشپزخانه ختم می شود مبلمان منزلتان را به خوبی چیدمان کنید؟ اگر یک دیوار تا نیمه بیرون زده بود و فضای بزرگ سالن را می شکست، امکان نداشت بتوانید دو ست مبلمان را به زیبایی در خانه بچینید؟ اگر بخشی از دیوارهای ساختمان ویلایی شما 45 درجه چرخیده بود چطور؟ حتی در یک آپارتمان هم میتوان از دیوارهایی که به خوبی چرخیده اند استفاده کرد تا زندگی در خانه شیرین تر شود. پس دفعه بعدی که نقشه ای با هندسه ی کاملا مستطیلی را مشاهده کردید، دوباره فکر کنید که آیا امکان داشت با تغییر در چیدمان دیوارها و حتی چرخاندن آن ها بتوانید فضایی ایده آل تر داشته باشید؟
از آنجایی که بحث کمی طولانی شد، ادامه مطلب را به قسمت سوم موکول خواهیم کرد، در آن بخش به تناسبات هر فضا، میزان پاسخگویی فضا به مبلمان و فضاهای پرت خواهیم پرداخت و در نهایت نتیجه گیری خواهیم کرد. امیدواریم تا اینجا از قسمت اول و دوم این مطلب بهره برده باشید. اگر پرسشی در خصوص طراحی نقشه منزلتان داشتید حتما آن را از طریق کامنت ها یا بخش مشاوره با ما در میان بگذارید.