گیاهان می توانند به هر فضایی زندگی ببخشند و آن را زیباتر و سالم تر کنند. شاید تصور کنید با وجود آپارتمان های کم نور امروزی نمی توانید در منزل یا دفتر کارتان شرایطی مناسب برای نگهداری از گیاهان ایجاد کنید، در صورتی که این مسئله تنها به گیاهی که انتخاب می کنید بستگی دارد. گیاهانی وجود دارند که می توانند با شرایط شما سازگار شوند.
در یکی از مطالب پیشین سایت با چند نمونه از گیاهان مناسب برای فضای داخلی آشنا شده اید. در این مطلب نمونه هایی را به شما معرفی خواهیم کرد که مختص فضاهای کم نور هستند. در ادامه با ما همراه باشید.
1- پوتوس
پوتوس گیاهی زینتی و آپارتمانی است و برگ هایی قلبی شکل دارد. این گیاه توانایی رشد تا 12 متر را دارد اما در شرایط خانگی معمولا تا 2 متر رشد می کند و یکی از بهترین گیاهان برای تصفیه هوای داخل خانه است. پوتوس بالارونده است و نیاز به تکیه گاه خزه دار دارد؛ همچنین سریع الرشد و ارزان است و نگهداری از آن ساده می باشد.
مناسب برای: کسانی که در مراقبت از گیاهان کم حوصله هستند.
میزان نور لازم: نور مستقیم خورشید برای پوتوس مناسب نیست. این گیاه نیم سایه را ترجیح می دهد و نسبت به سایه نیز مقاوم است. اما نوع «ابلق» آن، نیاز به نوربیشتری برای تشکیل رنگیزه (ماده ای در گیاه که نور را جذب می کند) دارد.
نیاز به آب: هفته ای یک بار آبیاری.
نکته: هر چند وقت یک بار گیاه راهرس کنید تا تنومند تر به نظر برسد.
احتیاط: دور از دسترس کودکان کنجکاو و حیوانات خانگی نگهداری شود.
2- زامیفولیا (گیاه زی زی)
این گیاه برگ هایی براق دارد. از آن جایی که سرعت رشد آن بسیار کم و مقاوم است، گزینه بسیار مناسبی برای نگهداری در محل کار یا خانه می باشد. زاموفیلیا گیاهی علفی و همیشه سبز است که معمولا تا حدود 45-60 سانتیمتر رشد می کند. ارتفاع انواع مسن آن می تواند به حدود 120 سانتیمتر نیز برسد.
مناسب برای: خانه دارانی که به دنبال یک گیاه با شرایط نگهداری آسان هستند و کسانی که در نگهداری گیاهان خانگی، تازه کارند.
میزان نور لازم: این گیاه برای رشد مطلوب و در حالت ایده آل به محیطی روشن نیاز دارد ولی در مکان های تاریک تر هم قادر به زنده ماندن و ادامه ی زندگی است. نور زیاد باعث قطورتر شدن ساقه برگ ها و نور کم باعث نازک شدن آن ها می گردد. برخورد مستقیم اشعه آفتاب به برگ گیاه باعث سوختن آن می شود.
نیاز به آب: هر دو هفته یک بار آبیاری.
احتیاط: آن را در معرض نور مستقیم و در دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار ندهید.
3- کالانکوئه تومنتوسا (گیاه پاندا)
«کالانکوئه تومنتوسا» یا «گیاه پاندا» یا «گوش گربه ای» دارای برگ هایی پهن و پوشیده از کرک های نقره ای رنگ با حاشیه ای دندانه دار و به رنگ عنابی تیره است. گیاه پاندا به کندی رشد می کند، به طوری که برگ های جدید آن طی دو سال اضافه می گردند. به همین خاطر نگهداری از این گیاه آسان است.
مناسب برای: در حالی که هنوز کوچک و در حال رشد هستند، نزدیک پنجره ها و قفسه هایی که نور خورشید را غیر مستقیم دریافت می کنند، نقاط مناسبی برای نمایش آن هاست.
میزان نور لازم: ترکیبی از نور مستقیم، نور غیرمستقیم و سایه برای حفظ تعادل نوری این گیاه مناسب می باشد.
نیاز به آب: رطوبت متوسط اتاق برای رشد آن کافی است. اگرچه نسبت به هوای خشک مقاوم است، آبیاری مجدد این گیاه تنها زمانی صورت می گیرد که خاک گلدان خشک شده باشد.
احتیاط: بیش از اندازه آن را آبیاری نکنید.
4- کراسولا اواتا (گیاه یشم)
نحوه رشد این گیاه که به شکل درخت، با یک تنه و شاخه های اطرافش می باشد، آن را خاص نموده است. با وجود آنکه این گیاه در مکان های پر نور به خوبی رشد می کند، می تواند خود را با مکان های کم نور نیز وفق دهد. از گذشته دور این باور وجود دارد که پرورش گیاهی با رنگ یشمی می تواند ثروت شما را هم «پرورش» دهد؛ به همین منظور این گیاه را «گیاه پول» نیز می نامند. گیاه یشم بومی آفریقای جنوبی است و نگهداری از آن بسیار آسان است.
مناسب برای: افراد مبتدی در پرورش گیاهان خانگی.
میزان نور لازم: هر نوع نوری اعم از نور مستقیم و نور غیر مستقیم و کم را تحمل می کند.
نیاز به آب: به طور مرتب هفته ای دوبار آبیاری.
احتیاط: هرچند وقت یکبار به آن نور مستقیم بدهید.
5- هاورتیا مارگاریتیفرا (گیاه گورخری خال برفی)
هاورتیا مارگاریتیفرا یکی از گونه های خانواده هاورتیا می باشد. هاورتیا یک گیاه گوشتی است که به آلوئه ورا شباهت دارد. به علت وجود برآمدگی های کوچک و سفیدی که سطح برگ های آن را پوشش می دهد، به آن گیاه «خال سفید» یا «گورخری خال برفی» نیز می گویند. این گیاه از جمله گیاهان کند رشد می باشد، به همین خاطر نگهداری از آن ساده و بی دردسر است.
مناسب برای: کسانی که در خانه شرایط نوری مناسب برای نگهداری از گیاهانی مانند آلوئه ورا را ندارند.
میزان نور لازم: نور متوسط و غیر مستقیم برای این گیاه مناسب است. چنانچه در معرض نور مستقیم قرار بگیرد، نقطه های سفید آن از بین می رود و برگ های آن خشک می شوند.
نیاز به آب: پس از هر بار خشک شدن خاک، نیاز به آبیاری دارد.
احتیاط: از آنجایی که این گیاه در معرض نور مستقیم نیست، دقت کنید تا آن را بیش از اندازه آبیاری نکنید. آبیاری بیش از اندازه باعث پوسیده شدن آن می شود.
6- آگلونما
آگلونما یک گیاه همیشه سبز است و دارای برگ های بیضی شکل، نوک تیز، ضخیم و چرم مانند می باشد. انواع مختلفی از آگلونما وجود دارد که تفاوتشان در رنگ لکه هایی است که روی برگ های آن ها دیده می شود. رنگ هایی مانند نقره ای، خاکستری و سفید در این لکه ها متداول است. طی چند سال اخیر نمونه هایی از این گیاه با لکه هایی به رنگ های صورتی و قرمز نیز مورد توجه قرار گرفته است. این گیاه به علت حالت برگ ها و انبوه بودن آن ها، در اتاق های کوچک جلوه بیشتری خواهد داشت.
مناسب برای: افرادی که در آب دادن به گیاهان خود فراموشکارند؛ به این خاطر که این گیاه با خاک خشک گلدان نیز تا حدودی سازگار می باشد و با رطوبت محیط به زندگی خود ادامه می دهد.
میزان نور لازم: تحمل نور مستقیم را ندارد به همین دلیل برای نگهداری در اتاق های شمالی مناسب است.
نیاز به آب: با اسپری کردن آب به برگ های گیاه نیازش به آب برای یک هفته تامین می شود.
احتیاط: شیره این گیاه سمی است و باعث سوزش پوست می گردد.
7- گندمی (گیاه عنکبوتی)
این گیاه ظاهری شبیه به عنکبوت دارد. گندمی یکی از معروف ترین گیاهان خانگی است که به دلیل داشتن توانایی عالی در تصفیه هوای خانه، مورد توجه خانه داران گرفته است. اگر شما گیاه عنکبوتی را در اتاقی که در معرض آلودگی هوا قرار دارد بگذارید، می توانید اثر آن را روی بهبود کیفیت هوای اتاق مشاهده کنید. گیاه عنکبوتی یک گیاه سریع الرشد است. شهرت این گیاه به خاطر «بچه عنکبوت» هایی (گیاهچه ها) است که در انتهای برگ آن می رویند. برای کاشت این گیاه کافی است یک شاخه از این «بچه عنکبوت»ها را در خاک یا رطوبت قرار دهید تا خودش به رشد ادامه دهد.
مناسب برای: افراد مبتدی و ناآشنا با اصول نگهداری از گیاهان آپارتمانی.
نور لازم: تقریبا در هر جای خانه توانایی زنگی و رشد و تکثیر را دارند و در هر شرایطی سازگاری خود را با محیط حفظ می کنند.
آب مورد نیاز: این گیاه علاقه شدیدی به آب دارد اما خوب است بگذارید خاک گلدانش بین دو آبیاری خشک شود.
احتیاط: مراقب باشید زیاد در معرض نور مستقیم قرار نگیرد و به موقع آن را آبیاری کنید.
8- سرخس شاخ گوزنی
سرخس شاخ گوزنی یکی از خاص ترین انواع سرخس می باشد که وجه تسمیه آن شباهت برگ هایش به شاخ گوزن است. برای سرخس شاخ گوزنی کاملا عادی است که مانند سایر گیاهان گاهی رنگش به رنگ زرد تغییر کند. این گیاه برای نقاط کم نور بسیار مناسب است. سرخس شاخ گوزنی مانند سایر گیاهان هوازی (گیاهانی که برای ادامه ی حیات به خاک نیاز ندارند) معمولا بر روی گیاهان و درختان دیگر در طبیعت می روید.
مناسب برای: استفاده در نزدیکی پنجره های شمالی خانه، به این خاطر که در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیرند.
نیاز به نور: این گیاهان از آن جا که بر روی سایر گیاهان رشد می کنند، نور کمتری را ترجیح می دهند و بهتر است در سایه یا نور متوسط و غیر مستقیم نگهداری شوند.
نیاز به آب: هفته ای یک بار به مدت 10 الی 20 دقیقه آبیاری (اسپری یا قرار دادن در آب) نیاز دارد.
احتیاط: توجه داشته باشید که خاک آن همیشه مرطوب باشد.
9- مارانتا لوکونورا (گیاه دعاخوان)
علت گذاشتن نام «دعاخوان» بر روی مارانتا لوکونورا، حالت خاصی است که برگ های این گیاه در شب به خود می گیرند؛ مارانتا دارای برگ های پهن بیضی شکل می باشد که به رنگ سبز تیره، با آوندهایی به رنگ معمولا سفید یا سبز روشن هستند. حتی می توانید در بعضی از آوند ها رگه ای از خطوط قرمز را نیز مشاهده کنید. مارانتا یکی از زیباترین گیاهان خانگی است. این گیاه به خاطر پخش شدن شاخ و برگ های کوتاهش برای آویز کردن از سبدهای معلق بسیار مناسب است.
مناسب برای: افرادی که به دنبال یک گیاه خانگی با رشد سریع هستند. علاوه بر این مارانتا برای نگهداری در سایه و فضاهای سرد و خنک خانه مناسب می باشد.
نور لازم: نور مستقیم خورشید می تواند این گیاه را بسوزاند و حتی باعث مرگ ناگهانی آن شود. به طور کلی مارانتا نور غیر مستقیم را ترجیح می دهد و سازگاری بیشتری با محیط های کم نور دارد.
آب مورد نیاز: این گیاه اصلا علاقه ای به خشک ماندن ندارند. سعی کنید خاک گلدان مارانتا را همیشه مرطوب نگه دارید ولی آن را خیس نکنید.
احتیاط: دقت کنید از آبی برای آبیاری استفاده کنید که حداقل هم دمای اتاق باشد.
10- پاپیتال (پیچک انگلیسی یا عشقه)
اگر یک منظره نازیبا روی دیوار دارید که مایل به مخفی کردن آن هستید، پیچک انگلیسی را آن جا قرار دهید تا با رشد خود، به سرعت برایتان پوششی زیبا ایجاد کند. پیچک انگلیسی روش نگهداری بسیار آسانی دارد.
مناسب برای: پوشش دیوار و حاشیه ی چهارچوب ها.
نور لازم: برای رشد این پیچک در داخل خانه، باید نور غیر مستقیم و مستمر به آن بدهید. اگر رنگ برگ های پیچک انگلیسی شما به سبز پررنگ تغییر کرد نشانه آن است که نور کافی دریافت نمی کند.
آب مورد نیاز: نگهداری از پیچک انگلیسی در خانه می تواند مشکلاتی را به وجود آورد چون این گیاه علاقه چندانی به هوای گرم داخل خانه ندارد (در هوای شرجی این مساله تشدید می گردد). به منظور حل این مشکل باید خاک گلدان را همیشه مرطوب نگه دارید؛ بعد از بلوغ گیاه می توانید بین دو آبیاری مدتی خاک را خشک باقی بگذارید.
احتیاط: پاپیتال گیاهی سمی است و باید آن را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
امیدواریم مطالعه ی این مطلب برایتان مفید واقع شده باشد. اگر علاقمند به نگهداری از گیاهان خانگی هستید اما نمی دانید کدام گیاه با دکوراسیون منزلتان تناسب بیشتری دارد، پیشنهاد می کنیم از طریق بخش مشاوره با ما در ارتباط باشید تا کارشناسان ما در زمانی مناسب پاسخگوی شما باشند.
منابع:
thezensucculent.com ــ bhg.com ــ houzz.com
learn2grow.com ــ epicgardening.com
glassy-garden.com ــ nargil.ir
- تمامی مطالب مجله ی انستودیوز پس از ترجمه توسط هیات تحریریه تکمیل می شوند و نکات مناسب خانواده های ایرانی به آن ها اضافه می شود.