در این مطلب شما را با سه روش نورپردازی محیطی (ambient)، تاکیدی (accent) و فعالیتی (task) و نحوه ی استفاده از آن ها در طراحی داخلی آشنا خواهیم کرد.
در بیان اصول نورپردازی خانه، نکات مختلفی قابل ذکر هستند، اگر بخواهیم مهم ترین نکته را ذکر کنیم، آن نکته ایجاد لایه بندی در نورپردازی است، سه لایه ی نور محیطی، فعالیتی و تاکیدی می توانند در زمان های مختلف زیبایی خانه تان را دوچندان کنند و در عین حال با کنترل شدت نور باعث مصرف صحیح انرژی در زمان های مختلف شوند.
اشتباهی که در اکثر خانه ها مشاهده می شود این است که تنها از یک نوع نورپردازی در فضا استفاده می شود و این انتظار می رود که آن نورپردازی به همه ی نیازها پاسخ بدهد.
1- نورپردازی محیطی یا عمومی
روشنایی کلی فضا را تامین می کند. وظیفه ی آن این است که مستقل از تمام نورهای دیگر روشنایی ای یک دست و متحد در سراسر اتاق ایجاد کند. این نور به صورت های مختلفی ایجاد می شود، لامپ های سقفی، دیواری یا زمینی، کنج سقفی و… که نور را به سطوح می تابانند می توانند به عنوان نورپردازی محیطی باشند.
2- نورپردازی فعالیتی
این شیوه برای روشن کردن نقطه ای خاص و تمرکز بر فعالیتی خاص است. قسمت هایی از خانه مثل پیشخوان آشپزخانه که غذا آنجا حاضر می شود، محل هایی در نشیمن که مخصوص مطالعه هستند و میزهای کار که فعالیت کاری در آنجا انجام می شود می توانند با این نورپردازی بهینه شوند.
در یک آشپزخانه، نورپردازی زیر کابینت برای سطح پیشخوان نور تامین می کند، در نشیمن معمولا یک لامپ رومیزی به عنوان نورپردازی فعالیتی استفاده می شود.
در طراحی داخلی، نورپردازی شامل سه حالت اصلی است: 1- محیطی 2- تاکیدی و 3- فعالیتی
3- نورپردازی تاکیدی:
این نورپردازی که با نام هایلایت هم شناخته می شود باعث جلب توجه افراد به نقطه ای خاص مانند یک اثر هنری، مجسمه، گیاه یا قفسه ی کتاب می شود.گاهی از آن در فضاهای خارجی هم استفاده می شود، مثلا برای تاکید بر زیبایی یک درخت، گیاه یا فواره ی آب یا حتی برای هدایت چشم به سمت خاصی از حیاط.
هنگامی که قصد طراحی نورپردازی در یک اتاق را دارید، معمولا بهتر است ابتدا تکلیف نور محیطی را مشخص کنید و بعد به سراغ نور فعالیتی و تاکیدی بروید.
ترجیح عموم طراحان در زمان نورپردازی بر حرکت از کل به جزء است. البته در فضاهایی مثل دفاتر خانگی که فعالیت ها مهم تر هستند، برخی طراحان ابتدا به نور مربوط به فعالیت ها توجه می کنند یا مثلا در یک گالری، نورپردازی تاکیدی اهمیت بیشتری از بقیه دارد.
مثل همیشه باید تاکید کنیم که اولین چیز در طراحی، توجه به نیاز و فعالیتی است که شما می خواهید در آن فضا انجام دهید، وقتی فعالیت و نیازتان مشخص شد، به راحتی می توانید تصمیم بگیرید که باید چه نوع نوری را برای خانه تان در نظر بگیرید. اگر فکر می کنید مطالب اولیه را به خوبی یاد گرفته اید، وقت مطالعه ی مطلب راهکارهایی ساده برای بهبود روشنایی خانه فرا رسیده است.
مشاهده فیلم کوتاه آموزش اصول نورپردازی
در ادامه با مشاهده ی این فیلم کوتاه زیرنویس شده می توانید نکات ذکر شده را به علاوه ی نکاتی در خصوص نورپردازی نقطه ای و تجهیزات نورپردازی(مستقیم-غیرمستقیم) را به صورتی کاملا کاربردی و عملی یاد بگیرید. در مطالب بعدی بیشتر به بحث نورپردازی فضاهای خانه خواهیم پرداخت.
نظر شما درخصوص این مطلب چیست؟ نورپردازی خانه ی شما با رعایت این اصول صورت گرفته؟ چه سوال هایی در خصوص نورپردازی خانه یا محل کارتان دارید؟ آن ها را با ما مطرح کنید و با نظرات خود ما را در تولید محتوای روزآمد فارسی یاری کنید.
منابع: