آیا پلانی که برای خانه مان کشیده شده طرح مناسبی دارد؟-قسمت سوم

  • By هیات تحریریه nStudioz
  • 4092 Views

در قسمت اول این مطلب به تناسبات نقشه، عرصه بندی فضاهای خانه در پلان، نحوه حرکت در بنا و نور در خانه پرداختیم و متوجه شدیم نقش این عناصر در تشخیص مناسب بودن یک نقشه چیست. در قسمت دوم به بررسی دیدها و اشراف بصری در نقشه، همجواری فضاهای خانه و هندسه پلان پرداختیم و در آخرین بخش به تناسبات هر فضا، میزان پاسخگویی فضا به مبلمان و فضاهای پرت نگاهی خواهیم داشت و در نهایت از این سری مطالب نتیجه گیری خواهیم کرد. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

8- تناسب مساحت فضاهای مختلف نقشه

اگر قسمت اول و دوم را خوانده اید به نظر ما کم کم دارید به بحث مسلط تر می شوید و احساس می کنید که برخی نکات در حال تکرار شدن هستند. هندسه ی پلان،دید ها، همجواری ها و… به این بحث بی ربط نیستند. تا به حال خانه ای را مشاهده کرده اید که سالنی بسیار بزرگ دارد، اما سرویس بهداشتی آن بسیار کوچک است؟ یا منزلی که آشپزخانه ای وسیع دارد و مساحت اتاق خواب های آن به زحمت به 6 متر مربع میرسد؟ خانه ای با اتاق خواب بزرگ بدون کمد چطور؟ برعکس تمامی این موارد هم میتواند صادق باشد. اما بحث اصلی ما چیست؟ احتمالا متوجه شده اید که باید از مساحت خانه به خوبی استفاده کرد، در فضایی 100 متری نباید 70 درصد فضا آشپزخانه و سالن باشد و 10 درصد راهرو و سرویس بهداشتی و 20 درصد برای اتاق خواب ها و کمد ها در نظر گرفته شود.

  • پس مساحت فضاها در نقشه باید چطور باشد؟

در واقع هیچ فضایی نباید فدای دیگری شود چرا که در تمامی این فضاها زندگی جریان خواهد داشت و یک نفر هرروز با جزء جزء اتفاقات خانه برخورد خواهد داشت.قطعا نمیخواهید بخاطر داشتن سالنی بزرگ که باعث شده کمد اتاقتان 30 سانتی متر کوچکتر باشد تا همیشه از داشتن کمد کوچک بنالید و با لباس ها و وسایلتان درگیر باشید. همچنین بعید است تمایل داشته باشید بخاطر اتاق خواب بزرگتر، حمامی داشته باشید که توالت و دوش و روشویی به هم چسبیده باشند. پس حتما توجه کنید که هر فضا مساحتی کافی داشته باشد.

تناسبات فضاهای همجوار در نقشه پلان مسکونی

نمودار نسبت مساحت فضاهای نقشه در کنار هم

برای مثال در تصویر بالا مشاهده می کنید که مجموع مساحت فضاها به 110 متر مربع می رسد اما یکی از اتاق خواب ها مساحتی در حدود 8 متر مربع دارد که تنها 2.5 متر از مساحت حمام بیشتر است! البته واضح است که در چنین زمینی با عرض کم نباید 3 اتاق خواب در یک سمت نقشه نظر گرفت و بهتر بود نقشه دو خوابه می شد.

9- میزان پاسخگویی فضا به مبلمان

این احتمالا بار چهارمی است که می گوییم در هنگام مشاهده ی یک نقشه، زندگی را در آن تصور کنید. این کاری است که ما همیشه انجام می دهیم و هنگام طراحی نقشه ها هر فضا را به صورت کاملا دقیق مبلمان و طراحی می کنیم و معمولا 3 چیدمان برای نقشه ایده آل به مخاطبمان ارائه می کنیم. اما ممکن است در بسیاری از موارد، مبلمان کردن پلان با کمترین دقت و صرفا برای رفع تکلیف انجام شده باشد چرا که متاسفانه مشتریان کمتری حاضر به پرداخت هزینه اندک برای داشتن گزینه های چیدمان هستند و همچنین طراحان علاقه ای ندارند تا با مبلمان کردن فضاهای نقشه به صورت دقیق، مشکلات و ضعف های آن را در چشم مشتری بیشتر عیان کنند.

  • بررسی یک نمونه از نقشه ای که بی دقت چیدمان شده

برای مثال نقشه زیر را ببینید، در این نقشه چیدمان تمام فضاها بدون کمترین دقت و برای رفع تکلیف انجام شده. به عنوان نمونه چیدمان سالن نشیمن و غذاخوری را مجددا انجام داده ایم تا آن را با دقت بیشتری مشاهده کنید. البته این فقط یکی از حالت های چیدمان ممکن است و برای این فضا می توان چندین چیدمان دیگر نیز متصور شد.

مقایسه چیدمان نشیمن توسط نقشه کش کم توجه با چیدمان انجام شده توسط طراح با حوصله

در واقع وقتی یک نقشه مبله می شود، به خوبی می توان فهمید که طراح چقدر به فکر زندگی کردن شما در آن خانه بوده است. بحث هایی که قبلا داشتیم را به یاد بیاورید. بسیاری از مشکلات ذکر شده می توانستند با مبلمان شدن دقیق نقشه حل شوند. برای مثال اگر پلان سالن بزرگ منزلتان با دو دست مبل و فرش هایی 9 و 12 متری چیدمان شده بود، شما متوجه می شدید که این پلان نمی تواند به خوبی دو عرصه ی جداگانه برای فضای نشیمن و پذیرایی ایجاد کند. یا اگر حمام با دقت چیدمان شده بود متوجه می شدید که مساحت اندک آن باعث خواهد شد نتوانید زیردوشی داشته باشید. همچنین متوجه می شدید که نمی توانید تخت خواب را در وسط اتاق قرار دهید و مجبورید در این نقشه آن را از یک گوشه به دیوار بچسبانید و  امکان قرار دادن میز آرایشی در فضا وجود ندارد. اما نتیجه این بحث چیست؟

  • چطور مطمئن شویم طراح پلان خوبی برایمان کشیده؟

1- طراحی پلان مبلمان مساله ای نسبتا وقتگیر است چون جزییات بیشتری دارد، اما چون نتیجه ایده آل تری میگیرید، حتما از طراح نقشه تان بخواهید نقشه مبلمان شده ی دقیقی را به شما ارائه کند 2- از آنجایی که طراحی این نقشه باید با حوصله و دقت انجام شود، حتما به طراحتان بگویید که آگاه هستید این کار زمان بیشتری از او میگیرد و با پرداخت هزینه بیشتر برای وقتی که بخاطر شما صرف می کند مشکلی ندارید. به این ترتیب طراح نقشه نیز با حوصله و انگیزه بیشتری پلان را مبله می کند و از مبلمان کردن سرسری پلان خبری نخواهد بود.

10- میزان فضاهای پرت و بلا استفاده در منزل

اول بگوییم از نظر ما فضای پرت چیست؟ فضای پرت یعنی مساحتی که تقریبا هیچ خاصیتی ندارد، مثلا یک راهروی کم نور و باریک که به جز ایجاد محلی برای عبور کردن کارایی دیگری ندارد. یا گوشه ای از حمام که به خاطر ایجاد داکت ابعادی در حد 30 در 30 دارد و هیچ استفاده ای ندارد. ممکن است این فضای پرت بخاطر بیرون زدن یک ستون ایجاد شده باشد، مثلا ستونی که در اتاق خواب بیرون زده و فضای پشتی آن بلا استفاده شده.

فضاهای پرت و بی استفاده در نقشه منزل

سطح زیادی از فضای این خانه بخاطر طراحی نادرست نقشه پرت و بلا استفاده شده است.

  • بودن فضای پرت در نقشه چه ضرری دارد؟

با توجه به قیمت بالای زمین، باید در نظر داشته باشید که هر متر مربع از نقشه خانه ارزشمند است. فرض کنید که دو نقشه دارید که یکی فضای پرت حداقلی 2 متر مربع را دارد و دیگری فضایی در حد 6 متر را هدر داده است. اگر زمین تنها متری 2 میلیون تومان باشد، تفاوت ارزش این دو نقشه در حدود 8 میلیون تومان است. یعنی در حالیکه هردو ساختمان به سبب داشتن مساحت یکسان هزینه برابری پرداخته اند ساکنین نقشه اول 4 متر مربع فضای قابل استفاده ی بیشتری دارند و ساکنین  نقشه دوم 8 میلیون تومان پول خود را برای راهرو یا فضای پرت پشت ستون دور ریخته اند. پس ذهنی خلاق که بتواند نقشه ای ایده آل و مناسب طراحی کند، هم به شما کمک می کند تا فضای ایده آل تری برای زندگی کردن داشته باشید، هم می تواند باعث سود اقتصادی شما شود. چرا که ممکن است طراح نقشه اول از شما مبلغی در حدود 500 هزارتومان کمتر بگیرد، اما باعث شود به صورت پنهانی از طراحی او ضرر کنید.

نتیجه گیری:

امیدواریم این مطلب به شما کمک کرده باشد تا اهمیت نقشه ای ایده آل و ذهنی باز و خلاق در طراحی آن را متوجه شده باشید. متاسفانه در کشور ما اینطور جا افتاده است که طراحی نقشه اهمیتی ندارد و نباید وقت و هزینه زیادی برای آن صرف کرد. بارها نیز مشتریان ما خواسته اند که سریعا نقشه ای رایگان را به آن ها تحویل دهیم و هنگامی که ما این کار را نکردیم، از ما گله مند شدند و احتمالا ما را افرادی پولدوست و پرتوقع تصور کرده اند.

اما حتما تا به حال حقیقت را متوجه شده اید، طراحی نقشه و پلان کار ساده ای نیست و با جان، مال، روح و روان ساکنین آن خانه در اتباط است و به همین دلیل نباید از آن ساده عبور کرد.

  • زمان و هزینه ای که صرف نقشه می شود چقدر از کل هزینه هاست؟

یک حساب سرانگشتی نیز نشان می دهد که صرف کمی زمان و هزینه برای نقشه کاری عاقلانه است، برای مثال شما اگر زمینی 300 متری به ارزش متری 2 میلیون تومان داشته باشید، تا اینجا 600 میلیون تومان سرمایه را وارد کار کرده اید، اگر هم بخواهید در آن ساختمانی حداقل 3 طبقه بسازید،  کمتر از 400 میلیون تومان برای آن هزینه نخواهید کرد و تا اینجا 1 میلیارد تومان سرمایه را وارد کار کرده اید. (احتمالا خودتان میدانید زمین و هزینه های ساخت بسیار بالاتر است). همچنین مطمئنا کمتر از 10 ماه یا 300 روز برای ساخت این خانه و گرفتن پروانه ها و… زمان صرف نخواهد شد. پس 300 روز و 1 میلیارد تومان، بودجه زمانی و مالی شماست و اگر فقط 1 میلیون تومان برای «طراحی» نقشه توسط فردی متخصص خرج کنید، تنها یک هزارم بودجه ساختمان را برای نقشه گذاشته اید، اما طرحی خواهید داشت که قطعا ایده آل تر خواهد بود و به شما سود خواهد رساند. همچنین اگر 10 روز به طراح وقت بدهید، تنها 3 درصد از زمان پروژه تان را به او اختصاص داده اید.

پس، دفعه بعدی که خواستید خانه ای بسازید حتما به سراغ طراحی معتبر بروید و از این که زمان و بودجه مالی مناسبی را در اختیار او قرار دهید واهمه ای نداشته باشید. البته! قبل از شروع کار، بر اساس معیارهایی که گفتیم، با او صحبت کنید و خواسته هایتان را مطرح کنید و پس از طراحی نقشه نیز با دقت جزییاتی که در این مطالب بیان کردیم را در نقشه جستجو کنید تا به نتیجه ایده آل مد نظرتان برسید.


همینجا به پایان این سری مطالب رسیدیم و امیدواریم توانسته باشیم به شما در تصمیم گیری برای این مساله ی مهم و حیاطی که گام اول در شروع ساخت منزلتان است کمک کرده باشیم. اگر پرسشی در خصوص این مطالب دارید آن را در بخش کامنت ها با ما در میان بگذارید و اگر به دنبال پرسش خاص تر هستید آن را از طریق بخش مشاوره با متخصصین ما در میان بگذارید.

  • تولید این محتوا بصورت کامل توسط کارشناسان انستودیوز صورت گرفته است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع به گوگل گزارش خواهد شد.

6 thoughts on “آیا پلانی که برای خانه مان کشیده شده طرح مناسبی دارد؟-قسمت سوم”

  1. بسیار نکات عالی بود
    البته متاسفانه مهندسین هم گاها سهل انگاری می کنن
    من سال 88 به مهندس نقشه کش 1 تومن پول دادم حاصل واقعا دیدنیه !!!!!!!!!!!!!
    طبقه بالا رو خودم و همسرم طراحی کردیم خیلی بهتر شد( مستاجرهای طبقه پایینو بالا دایم سر این مسئله بحث دارن)

    واقعا وجود یه مهندسی مه نقشه خوب ارائه بده واجب و لازمه

    1. سلام. خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده. بله نکته های زیادی هست که باید بهش توجه بشه. کیفیت کار طراح هم خیلی اهمیت داره و معمولا بهتر هست به جای نقشه کش، به طراح معمار بسپرید پروژه تون رو.نکاتی که معمار ها ازشون مطلع هستند با اطلاعاتی که نقشه کش ها دارند متفاوت هست. باز هم ممنون از همراهی و اعلام نظرتون

    1. درود بر شما، بسیار خوشحالیم که این مطلب براتون مفید واقع شد.

    1. خوشحالیم که این مطلب براتون مفید بوده 🙂

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟

نمایش

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟ لطفا نام کاربری یا ایمیل خود را وارد کنید.
رمز عبور جدید به ایمیل شما ارسال خواهد شد.

بازگشت به فرم ورود

بستن