چطور متوجه شویم نقشه ی خانه مان نقشه ی مناسبی است؟-قسمت اول

  • توسط هیات تحریریه nStudioz
  • 11013 بازدید

از اساسی ترین مراحل ساخت یا بازسازی خانه، طراحی نقشه یا پلان ساختمان است. اگر پلان منزل شما مناسب نباشد، و ساختمان را بر مبنای نقشه ای نامناسب بسازید، مشکلاتی همراه شما خواهد بود که رهایی از آن ها گاهی غیر ممکن است! اگر در شرایطی هستید که نقشه ی خانه تان طراحی شده اما در خوب بودن آن شک دارید، یا نمی دانید چطور باید آن نقشه را بسنجید، در ادامه ی مطلب با ما همراه باشید تا ویژگی های یک نقشه ساختمان خوب را برایتان شرح دهیم.

متاسفانه در کشور ما، اساسی ترین بخش ساختمان سازی به طرز عجیبی مورد غفلت قرار میگیرد، نقشه ها و پلان های منازل گاهی توسط افراد غیر متخصص ترسیم می شود، هرچند نقشه کش ها و مهندسین عمران دانش اولیه برای طراحی یک پلان را دارند، اما بهترین گزینه برای طراحی یک نقشه ی خوب، معمار ها هستند، معمار ها با شناخت شما، خانواده تان، نیازهایتان، بررسی شرایط محیطی مانند دما، نور، بارش و… سعی می کنند نقشه ای طراحی کنند که بهینه باشد و کمترین مشکلات را داشته باشد، به طور خلاصه می توان گفت نقشه ای که معمار ها برایتان طراحی می کنند، هم به زیبایی ها و هزینه ها توجه کرده، هم تلاش دارد تا شرایطی مناسب برای آرامش و آسایش شما و خانواده تان فراهم کند.

اگر تا به حال کسی برایتان نقشه ای کشیده، حتما این سوال ها در ذهن شما هم ایجاد شده است: چطور بفهمم این نقشه مناسب است؟ چگونه اشکالات این پلان را متوجه شوم؟ از کجا بدانم این طرح بهترین گزینه است؟ و…

برای روشن شدن مساله، یک پلان مسکونی معمولی را باهم بررسی می کنیم تا بدانیم ویژگی های مثبت و منفی آن در چیست ، تمرینی ساده که به شما کمک خواهد کرد بتوانید نقشه ای که در دست دارید را تا حدودی ارزیابی کنید.

لطفا پیش از توضیحات ما به این پلان که نوعی از پلان هایی است که این روزها بسیاری از خانه ها به سبک آن ساخته می شوند نگاه کنید.

 

چگونه متوجه شویم نقشه منزلمان نقشه مناسبی است؟

در هنگام مشاهده ی یک نقشه، خوب است به این موارد توجه کنید:

1-تناسبات پلان یا نقشه:

پلان خانه ی شما باید تناسبات مناسبی داشته باشد، زمین های  خیلی کشیده و دراز، معمولا نقشه های خوبی به دست نمی دهند، این نقشه به طول 20 متر و عرض حدود 6 متر تناسباتی دارد که بسیار دراز است و طراحی در آن باید توسط معماران حرفه ای انجام شود وگرنه بعید است افراد غیر حرفه ای بتوانند نقشه ای مناسب در این تناسبات پیاده کنند، و همانطور که در بخش های بعدی توضیح خواهیم داد، این نقشه چندان ایده آل از آب در نیامده است. در کشور ما به طور کلی بهتر است تناسبات و هندسه ی کلی پلان خانه به صورتی باشد که کشیدگی ای در راستای جهت شرق و غرب بر آن حاکم باشد، این کشیدگی شرقی-غربی نقشه باعث ایجاد نکات متنوعی می شود که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
در کل توجه داشته باشید که یک خانه خوش نقشه بهتر است به شکل یک مستطیل خیلی لاغر نباشد.

 

plan10

2- عرصه بندی  فضاهای خانه

در بررسی نقشه خانه تان مشاهده کنید که چه اتاق ها و فضاهایی در کنار هم قرار گرفته اند؟ ابتدا ببینید آیا عرصه ی فضاهایی که عمومی تر هستند، مانند غذاخوری و پذیرایی از عرصه ی فضاهای خصوصی مانند حمام و اتاق خواب ها جدا شده است یا خیر؟ این مساله در خانه بسیار اهمیت دارد، فرض کنید سرویس بهداشتی مهمان ها در نزدیکی اتاق خواب ها باشد، در این صورت فردی که نباید به عرصه ی خصوصی خانه تان وارد شود، برای رفتن به سرویس های بهداشتی باید به سمت اتاق خواب هایتان بیاید که معمولا این مساله دلخواه نیست.
در این خانه تلاش شده عرصه بندی رعایت شود، و می‌توان با اغماض در این بخش نمره ای نسبتا قابل قبول به این نقشه داد. اما در قسمت بعدی این مطلب که در خصوص دید ها صحبت می کنیم، به این مساله بیشتر خواهیم پرداخت.

 Zones

3-نحوه ی حرکت در بنا

ببینید مسیر حرکتی در  پلان خانه تان چگونه توسط طراح تعریف شده؟ آیا مسیر حرکتی مناسبی مشاهده میکنید؟ زمان ورود به خانه باید چه مسیری را طی کنید و از چه فضاهایی عبور کنید؟ فرض کنید در نیمه ی شب میخواهید آب بنوشید، برای رفتن از اتاق خواب به آشپزخانه چه مسیری را طی میکنید و باید از چه فضاهایی عبور کنید؟ این مساله با عرصه بندی فضاهای خانه نیز مرتبط است، مثلا اگر کارگری برای تعمیر تلویزیون به خانه بیاید و فضای تماشای تلویزیون شما جایی باشد که فرد غریبه باید از سمت اتاق خواب ها و فضاهای خصوصی خانه تان عبور کند احتمالا از نظر شما این اتفاق، مساله ی مطلوبی نیست. همچنین نحوه ی قرار گیری مبلمان نیز در این مساله دخیل است، مثلا اگر زمان ورود به خانه مجبورید از بین مبل ها و گلدان ها و میز بگذرید و سپس به اتاقتان برسید، احتمالا امکان طراحی نقشه ای بهتر نیز وجود داشته است.

پیشنهاد می کنیم یکی از مشاوره های سایت در زمینه ی بررسی پلان یک واحد مسکونی را مطالعه کنید.

4- اهمیت نورگیری در طراحی نقشه خانه

یکی از مسائل اساسی هر فضا نور و نحوه ی نورگیری آن است، مساله ای که در فضای مسکونی نیز اهمیت زیادی دارد، در خانه هایی که مانند نقشه ی پیش رو، کشیدگی زیاد است و پنجره ها فقط در شمال و جنوب ساختمان هستند، نباید انتظار نورگیری مناسبی در فضاهای میانی داشت، نور مفیدی که از پنجره می آید در بهترین حالت تا 5 متر را به خوبی روشن می کند و این در حالی است که وقتی نقشه خیلی کشیده باشد امکان داشتن نور مناسب فراهم نیست و شما مجبورید در بسیاری از ساعات روز چراغ روشن کنید.

در عین حال توجه کنید که جهت نورگیری بنا امری بسیار مهم است، هر فضا نور مناسب خود را طلب می کند، به طور کلی نوری که از جنوب وارد خانه تان می شود نوری است که تابش مستقیم خورشید را دارد و شدت دارد و گرما را با خود وارد خانه می کند و نوری که از شمال وارد می شود،نوری تابشی مستقیم نیست و روشنایی عادی فضای بیرونی است که وارد خانه تان می شود. نوری بدون حرارت که سایه هایی نرم ایجاد می کند.
در این تصویر سعی شده با بیانی ساده، میزان روشنایی فضاهای خانه برایتان بیان شود، همانطور که می بینید پذیرایی که در وسط قرار گرفته است، نور مناسبی دریافت نمی کند و اتاق خوابی که تراس دارد، به خاطر اینکه به عقب رفته است نسبتا کم نور است، در حالی که اتاق خواب کوچکی که وسط قرار دارد، با مساحتی کم، پنجره ای به اندازه ی اتاق سمت راستی دارد و این مساله باعث می شود شدت نور جنوبی دریافتی در آن زیاد شود و در ایام تابستان این اتاق کوچک تا حدودی گرم و آزار دهنده شود.

نور نامناسب منزل در پلان

آیا می دانید با رفتن به صفحه خدمات طراحی 2 بعدی و 3 بعدی انستودیوز می توانید طراحی یا بازبینی نقشه منزلتان را در فرایندی کاملا آنلاین به کارشناسان ما بسپارید؟


مسائلی مانند دیدها، همجواری فضاهای خانه، هندسه ی پلان، تناسبات هر فضا، میزان پاسخگویی فضا به مبلمان، میزان فضاهای پرت و… نیز باید در هنگام بررسی یک نقشه مورد توجه قرار بگیرند که در هفته های آتی در بخش دوم و سوم این مطلب به آن ها خواهیم پرداخت. به طور کلی بررسی یک نقشه و اظهار نظر در خصوص آن کاری تخصصی است و مسائل زیادی در تصمیم گیری در خصوص یک نقشه اثر گذارند و بهتر است مساله به یک معمار و طراح متخصص سپرده شود، اگر شما فکر می کنید برای بررسی نقشه ی خانه تان نیاز به پرسیدن سوالی دارید ، می توانید از طریق بخش مشاوره ی سایت آن را با ما در میان بگذارید.

همچنین می توانید در بخش نظرات همین مطلب سوالات دیگر خود را مطرح کنید.


22 دیدگاه در “چطور متوجه شویم نقشه ی خانه مان نقشه ی مناسبی است؟-قسمت اول”

    1. سلام خانم مهرانگیز گرامی
      از پیشنهاد خوبتون متشکریم، چنین موضوعی رو در مطالبمون می گنجونیم، با این حال ممکنه کمی این مساله زمان ببره، ازتون خواهش میکنیم اگر سوالی در این مورد دارید از طریق بخش نظرات همین مطلب یا از طریق این لینک
      https://nstudioz.com/questions/ask
      سوالتون رو مطرح کنید که در اسرع وقت بهتون پاسخ بدیم.

  1. سئوال : تصور کنید یک قطعه زمین 225 متری داریم. از فرمایشات شما چنین فهمیدیم که اگر بر آن 11 متر باشد به ما پلان بهتری میدهد تا اینکه 9 متر باشد. اگر ممکن است توضیح بیشتری دهید تا روشن شویم.

    1. جناب محمد گرامی
      مساله ی ذکر شده در این مطلب اشاره به این دارد که بهتر است تناسبات نقشه ی خانه، خیلی کشیده نباشد.
      معمولا برای طراحی یک واحد مسکونی مستطیل با کشیدگی کمتر می تواند نقشه ی بهتری به شما بدهد، البته به یاد داشته باشید که این مساله به مهارت طراح بستگی زیادی دارد.
      وقتی زمین خیلی کشیده باشد، و سمت شرق و غرب آن نیز بسته باشد، نورگیری به صورت عادی و با پنجره، کار سختی خواهد شد و احتمالا نقاط مرکزی نقشه نورگیری مناسبی نخواهند داشت و طراحی مسیر های حرکتی خانه به نحوی می شود که فضاهای راهرویی در آن ایجاد خواهد شد و سایر نکات ذکر شده در مطلب بالا در آن رخ خواهد داد.
      با این حال، در خصوص زمینی که گفته اید، شرایط نقشه ی خانه با توجه به مهارت طراح می تواند متفاوت باشد، به این معنا که ممکن است معمار با اختصاص دادن حیاط در شمال و جنوب، تناسبات کشیده ی زمین را طوری تقسیم بندی کند که نقشه ی به دست آمده مشکلات ذکر شده در این مطلب را نداشته باشد.

      خلاصه ی کلام اینکه، به لحاظ تناسبات، زمین با بر 11 متری میتواند زمین بهتری باشد، اما نقشه ی نهایی ای که طراحی می شود بستگی بسیاری به خلاقیت معمار و طراح آن دارد. یعنی ممکن است شما در زمینی با تناسبات کشیده، نقشه ای مشاهده کنید که بسیار بهتر از نقشه ای در زمینی با تناسبات پهن تر است و این موضوع به خاطر توانایی طراح آن باشد.
      در ادامه می توانید تناسبات مستطیل هایی با مساحت برابر و عرض های 9 و 11 متری را مشاهده کنید
      دو زمین با تناسبات متفاوت

  2. سلام. وقت بخیر. من ادامه این مطلب رو خیلی سریع و عجله ای لازم دارم. میشه بذارید و یا کمک کنید.خیلی خیلی ممنون میشم

    1. سلام خانم سعیده گرامی.
      آماده سازی ادامه ی این مطلب کمی زمانبر خواهد بود، در صورتی که سوالی دارید، می توانید از طریق این صفحه به راحتی با کارشناسان ما در ارتباط باشید و سوالتان را مطرح نمایید، همکاران ما حتما پاسخگوی شما خواهند بود.

  3. سلام.میشه قسمت دوم این مطلب بذارین.خیلی خیلی جالب بود وکاربردی.

    1. سلام خانم مریم گرامی
      بسیار خوشحالیم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است. متأسفانه در حال حاضر برنامه ی کاری مجله به گونه ای است که آماده سازی ادامه ی این مطلب کمی زمانبر خواهد بود؛ اما در آینده قطعاً این بخش خواهیم پرداخت. پیشنهاد می کنیم اگر سوالی دارید آن را از طریق این صفحه https://nstudioz.com/questions/ask
      با کارشناسان ما در میان بگذارید. همکاران ما در بخش مشاوره حتما پاسخگوی شما خواهند بود.

  4. خیلی جالب بود
    ممکنه این قسمت دوم رو هم بذارید؟
    مطالبی از این دست خیلی جالب هستن
    مایلم بیشتر اطلاعات کسب کنم

    1. سلام خانم سوگند گرامی
      بسیار خوشحالیم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است. حتما درخواست شما در دستور کار قرار خواهد گرفت. در حال حاضر پیشنهاد می کنیم اگر سوالی دارید آن را از طریق این صفحه https://nstudioz.com/questions/ask
      با کارشناسان ما در میان بگذارید. همکاران ما در بخش مشاوره پاسخگوی شما خواهند بود.

  5. سلام خسته نباشین یک سوال داشتم به نظر شما یک خونه با عرض 8 متر و طول 15 متر آا عرضش کم نیست ومیتونه خوب دربیاد در ضمن به سه یرف جنوب شمال و شرق میتونه در داشته باشه ممنون میشم جواب بدین

    1. سلام آقای امیر گرامی

      با توجه به ابعادی که ذکر کردید، می توانید طرح مناسبی داشته باشید؛ منتها باید عواملی چون تعداد اتاق خواب ها و محدودیت هایی که ضوابط شهرداری ایجاد می کند را نیز در نظر گرفته باشید.
      ضمن این که کیفیت طرح نهایی شما به شدت بستگی به خلاقیت و تخصص طراح آن دارد.

  6. با عرض سلام مجدد خدمت شما . میخواستم ببینم شما خودتون نقشه میکشین یا خیر واگر نقشه کشی انجام میدین هزینه ها چجوریه و یک نکته ی دیگه میخواستم عرض کنم اینکه زمین ما توی روستا هستش و شمالا و جنوبا به جاده راه داره واز شرق به کوچه ی مشترک و از غرب به یک خونه مسکونی و متراژ شمال جنوب آن 26 متر و عرض آن 8.5 الا 9 متر است که ما میخواهیم تقریبا 120 یا 130 متر از آن را به خونه و بقیه به حیاط تبدیل بشه البته از شمال 2 متر باید جا بزاریم و تعداد اتاق خواب هم سه تا باشه .و بسیار سپاس گذارم از سایت فوق العاده تون.

    1. سلام مجدد آقای امیر گرامی. از نظر مثبت شما نسبت به سایت سپاسگزاریم. شما می توانید درخواستتان را در این صفحه ثبت کنید تا همکارانمان با شما تماس بگیرند. با توجه به مساحتی که ذکر کرده اید، به نظر می رسد هزینه ی طراحی در بازه ی بین 250 الی 350 هزار تومان باشد.

  7. مطلب بسیارمفید وجالبی بود
    درصورتی که طول زمین نسبت به عرض بیشتر باشه . وخونه یک طبقه باشه .امکانش هست برای نورگیری قسمت های میانی از سقف نورگرفت؟ بطوری که به زیبایی ساختمون لطمه نزنه؟

    1. سلام خانم ناهید گرامی

      خوشحالیم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته است.

      به طور کلی برای واحدهای مسکونی نیز می توان از نورگیرهای سقفی استفاده کرد؛ زیبایی و ترکیب آن با طرح کلی ساختمان به خلاقیت طراح و کیفیت طراحی بستگی دارد. ضمنا در طراحی نورگیرهای سقفی باید به مسائل اقلیمی نیز توجه شود. برای مثال اگر میزان بارندگی در اقلیم مورد نظر شما زیاد است، باید در طراحی و اجرای این نورگیرها تمهیدات خاصی در نظر گرفته شود.

  8. سلام خسته نباشید من فرم خدمات طراحی ۲بعدی و سه بعدی پر کردم برای شما فرستادم اگه بخوام لغو کنم باید چه کاری انجام بدهم

    1. سلام و وقتتون بخیر. بعد از مشاهده پیامتون همکارانم لغو شده در نظر گرفتن درخواستتون رو.

  9. سلام
    وقتتون بخیر
    من درخواست طراحی پلان خانه ویلایی با عرض ۱۲ و طول ۲۰ رو دارم، خانه درب از حیاط هست و رو به آفتاب صبح، منطقه جنوبی استان فارس، هوای منطقه تقریبا گرم
    مایلم خونه در طبقه زیر زمین دارای استخر، جکوزی، اتاق فیلم، اتاق تاسیسات، انبار و ملزومات لازمه استخر باشه
    در طبقه همکف، سه خواب داشته باشه که یکی مستر باشه با کمدی بزرگ، لاندری،آشپزخانه که دارای فضای آشپزخانه کثیف هم باشه
    طوری طراحی بشه که امکان اضافه کردن طبقه دوم هم وجود داشته باشه
    فضای حیاط تا حد امکان فضای سبز کار بشه، و فضای بهارخواب مسقف هم داشته باشه

    1. سلام و عذرخواهی به خاطر تاخیر در پاسخگویی. در حال حاضر (تابستان 99) ما ارائه خدمات آنلاینمون رو موقتا متوقف کردیم. به امید خدا بعد از این که مجددا فعال بشه از طریق سایت دسترسی به خدمات رو ایجاد میکنیم. متاسفیم که نمی تونیم همراهی تون کنیم و امیدواریم نتیجه خوبی بگیرید از طراحی منزلتون.

  10. سلام وقتتون بخیر
    طراحی آنلاین انجام میدید؟
    و هزینه ان برای ۲۵۰ متر زیربنا چقدره؟

    1. سلام دوست گرامی، متاسفانه علیرغم این که خیلی علاقه داریم بتونیم همراهی تون کنیم، در حال حاضر (آبان 99) امکان پذیرفتن پروژه های جدید رو نداریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نمایش

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟

نمایش

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟ لطفا نام کاربری یا ایمیل خود را وارد کنید.
رمز عبور جدید به ایمیل شما ارسال خواهد شد.

بازگشت به فرم ورود

بستن